Великата Римска империя

Публикувано на януари 7 2011 Добави коментар

През 395г. Великата Римска империя се разделя на две части – източна и западна. Центърът на западната част, която запазва името си, остава Рим, а източната част се превръща във Византийска империя с център Константинопол. Гръцкото влияние в Константинопол налага език, обичаи и облекло, различни от тези в Рим. Въпреки опитите на някои императори да обединят двете части на старата империя, Византийската империя постепенно се отделя от Рим. Римската империя престава да съществува през 410г., но Византийската оцелява до 1453г., когато е превзета от османците.                                                                                                  Елинското пристанище Византия се намирало на Златния рог –ивица суша заобиколена от трите страни с море. През 330г. Константин велики (ок.274-337) нарекъл града Константинопол и го превърнал в един от най-красивите градове в света.  

Заради неместните си богатства, корабостроителници и стратегическото местоположение между Азия и Европа, Византийската империя била под непрестанна обсада от съседите си Арабия, Персия, Турция и от някои западни християнски държави.

До IX в. византийската форма на християнството вече се отличавала от западната. Латинският е заменен от гръцкият  като официален език, а римският папа и византийският патриарх гледат на църковните ритуали по различен начин. Обединяват ги само страхът и омразата от друговерците- турци и араби.

През 1054г. представители на римската и византийската църква се отлъчват едни от други. Този разкол (схизма) дестабилизира политическите отношения между Изтока и Запада и довежда до недоверие и враждебност.

– Най- голямата църква на Източната империя Хагия София е построена само за 5 години (532-537). Османците я превръщат в джамия през XVIвек,а днес тя е музей.

Константинопол е завладяван два пъти – веднъж от Запада и веднъж от Изтока. През 1204г. е разграбен от кръстоносците по пътя им към Светите земи. През 1453г. е превзет от османските турци и се превръща в османска крепост.

Византийските църкви били известни със своите пищни стенописи и икони и богато украсени мозайки, изобразяващи Христос, Богородица и светиите. Икони- През VIII век империята се разкъсва от спорове дали почитането на красиви религиозни ритуали и икони е идолопоклонничество. През 843г. те все пак са признати и иконописците се увеличават. По-късно иконите са пренасяни и колекционирани от западни гудожници.            Мозаики- Византийските маистори правели мозайки от цветно стъкло, мрамор и скъпоценни камъни, като ги подреждали в пчелен восък или хоросан. Художниците ги украсявали със златни и сребърни покрития.

Той (527-565) разширява империята на запад, като завладява Северна Африка, Южна Испания и Италия, докато отблъсква персийците на изток. Построява Хагия София и въвежда римското право (или Кодекса на Юстиниян)- основа на правораздаването в много европейски държави.

395-Римската империя се разделя на Западна (Римска) и източна (Византийска); 867-1056г –Империята достига апогея си; 529-234г. Юстиниян Iвъвежда римското право; 976-1025г.- Василий II, наричан още „българоубиец”, завладява повече зем от всеки друг император след Юстиниян I;1054- Великата схизма Византийската църква се отделя  от римската и създава източно-правоскавана религия; 1096г- Първи Кръстоносен поход: европейската войска се присъединява към византийската в Константинопол; 1204г- Константинопол е разграбен от рицарите на Четвъртия кръстоносен поход; 1453г- Османците завладяват Константинопол и слагат край на империята.

Вашият коментар


× 2 = two